4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Παρίσι: έκθεση αυτοκινήτου

Parisienne Walkways

Eξήντα παγκόσμιες πρεμιέρες γέμισαν τα μονοπάτια της φετινής Έκθεσης Aυτοκινήτου στο Παρίσι.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΚΛΑΒΑΚΗΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ

Μπορεί στη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία τα πράγματα να μην είναι ρόδινα, όμως αυτό δε στάθηκε εμπόδιο στο φετινό Σαλόνι Aυτοκινήτου του Παρισιού, το οποίο ήταν μεγαλύτερο, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, σε έκταση και, φυσικά, σε περιεχόμενο. ¶λλωστε, ο δρόμος για να ξεπεράσουν οι εταιρείες τα όποια αδιέξοδά τους σαφώς και περνά από το μάρκετινγκ, τις νέες τεχνολογίες, τις ιδέες και τη στρατηγική, ενώ, σίγουρα, καταλήγει σε ένα και μόνο σημείο: την παραγωγή νέων μοντέλων. Στο Παρίσι του 2006, λοιπόν, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 60 νέα αλλά και πρωτότυπα μοντέλα ως αντιπρόσωποι, κατά μια έννοια, του σήμερα και του αύριο της σύγχρονης αυτοκίνησης. Ανάμεσά τους οι αντικαταστάτες της Toyota Corolla και του Ford Mondeo κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η Renault, που ξεκινά μια προσπάθεια ανανέωσης της γκάμας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τριετία, έδωσε ένα καλό δείγμα... γραφής με τρία πρωτότυπα, ενώ, φυσικά, και οι υπόλοιπες εταιρείες είχαν πολλά και σημαντικά να παρουσιάσουν. Μάλιστα, φάνηκε να έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα SUV, με πληθώρα παρουσιάσεων, ενώ δεν έλειψαν ενδιαφέρουσες σπορ κατασκευές.

AUDI R8
Tο πρώτο supercar στην ιστορία της εταιρείας πήρε το όνομά του από το αυτοκίνητο που κέρδισε πέντε φορές τον εξαντλητικό αγώνα του Λε Mαν. Το supercar της Audi βασίζεται στο ομώνυμο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια. Ο κινητήρας βρίσκεται στην... πλάτη των επιβατών, ανάμεσα στους δύο άξονες. Πρόκειται για ένα V8 σύνολο 4,2 λίτρων, απόδοσης 420 ίππων, «δάνειο» από το RS4, το οποίο, σε συνδυασμό είτε με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων είτε με το ημιαυτόματο R-Tronic της εταιρείας, εξασφαλίζει επιδόσεις ανάλογες με αυτές που προμηνύει η εντυπωσιακή κι επιβλητική εμφάνισή του (0-100 χλμ./ώρα σε 4,6 δλ.). Εξωτικές είναι, γενικότερα, οι προδιαγραφές του R8, όπως, για παράδειγμα, το πλαίσιο, που είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, κατά την προσφιλή τακτική της εταιρείας, και η αρχιτεκτονική των αναρτήσεων, που περιλαμβάνει διπλά ψαλίδια σε όλους τους τροχούς.

SUV
Τα SUV, πρωτίστως, αλλά και τα καθαρόαιμα off road οχήματα συνθέτουν μια δυναμική και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία. Στο Παρίσι αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο η τάση των εργοστασίων να δώσουν στο κοινό αυτοκίνητα λογικής εκτός δρόμου, με παρουσιάσεις νέων μοντέλων, όπως του CR-V τρίτης γενιάς της Honda, του CX-7 της Mazda, του ανανεωμένου Pajero της Mitsubishi κι ενός πρωτοτύπου που δίνει γεύση από το επερχόμενο Outlander. Δυναμικό «παρών» έδωσε και η πρωτοεμφανιζόμενη σε ευρωπαϊκό έδαφος κινεζική Great Wall. Με την παρουσίαση του Hover έγινε σαφές ότι το Landwind δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σε καμία περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η είσοδος της εταιρείας στην ελληνική αγορά αναμένεται να γίνει σύντομα, από τον Όμιλο Συγγελίδη, που φημολογείται πως θα αναλάβει την εκπροσώπηση της Great Wall στα Βαλκάνια και ίσως σε ένα σημαντικό κομμάτι της ανατολικής Ευρώπης.

HONDA CR-V
Με την τρίτη γενιά του CR-V, η Honda επιδιώκει να «χτυπήσει» κυρίως πολυτελείς ανταγωνιστές της κατηγορίας SUV. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ιάπωνες προίκισαν το νέο CR-V με συστήματα που, όπως υποστηρίζουν, χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην κατηγορία, όπως το ACC (προσαρμοζόμενος έλεγχος της ταχύτητας ταξιδιού) και το CMBS, που συνεπικουρεί στη μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης, μέσω του συστήματος πέδησης. Η ευρυχωρία στο εσωτερικό είναι ανάλογη του παλαιότερου μοντέλου, το κέντρο βάρους βρίσκεται χαμηλότερα κατά 3,5 εκ., το μεταξόνιο έχει μεγαλώσει κατά 3 εκ., ενώ το σύστημα τετρακίνησης και οι αναρτήσεις παραμένουν όμοια με τα αντίστοιχα του σημερινού μοντέλου. Νέος είναι ο 2λιτρος κινητήρας, που αποδίδει 150 ίππους, ενώ την γκάμα θα πλαισιώνει και ο ντίζελ των 2,2 λίτρων της εταιρείας.
* Στην ελληνική αγορά το Mάρτιο του 2007.

MAZDA CX-7
Πρωτοεμφανίστηκε φέτος στο Λος ¶ντζελες, ενώ στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η πρώτη πανευρωπαϊκή του παρουσίαση. Πρόκειται για ένα κροσόβερ με έντονες γραμμές στο σχεδιασμό του, που φιλοδοξεί να έχει έναν SUV χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες κίνησης, την ευρυχωρία και την πρακτικότητα, και παράλληλα να διατηρήσει μια σπορ αίσθηση. Για το τελευταίο στοιχείο φροντίζει και ο κινητήρας των 2,3 λίτρων, που προέρχεται από τη γνωστή σειρά των MPS και αποδίδει 258 ίππους.
* Το λανσάρισμά του στις ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται εντός του 2007.

MITSUBISHI OUTLANDER ΚΑΙ PAJERO
Το Outlander μπορεί να εμφανίστηκε ως πρωτότυπο, αλλά είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό μοντέλο. Βάση του αποτελεί μια απολύτως νέα πλατφόρμα (C segment), δημιούργημα της Mitsubishi Ευρώπης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορα μοντέλα. Παράλληλα, οι Ιάπωνες παρουσίασαν και το ανανεωμένο Pajero, που κλείνει τα 25 χρόνια του. Από σχεδιαστική άποψη επιστρέφει στα βασικά χαρακτηριστικά που έθεσε το Pajero Concept του 1979, με πιο ευθείες γραμμές και γωνίες, επίπεδο παρμπρίζ και τη... λογική «Pajero eyes» στη μάσκα. Η τετρακίνηση είναι εξελιγμένη, οι αναρτήσεις διαθέτουν νέα ρύθμιση, ενώ θα είναι διαθέσιμο με δύο πετρελαιοκινητήρες 160 και 170 ίππων κι έναν βενζίνης 250 ίππων.

GREAT WALL HOVER
H Great Wall ειδικεύεται στα πικάπ και τα εκτός δρόμου οχήματα. Σε ό,τι αφορά το Hover, οι Κινέζοι το θεωρούν SUV, ωστόσο το σασί τύπου σκάλας μαρτυρά πιο σκληροτράχηλο χαρακτήρα. Είναι καλαίσθητο, εσωτερικά ποιοτικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική αγορά η τιμή του δε θα ξεπερνά τα... κινεζικά δεδομένα. Την κίνησή του έχει αναλάβει ένας βενζινοκινητήρας 2,4 λίτρων της Mitsubishi κι ένας ντίζελ 2,8 λίτρων.

SUPERCARS

ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ
Μπορούν οι εντυπωσιακές τιμές ιπποδύναμης και κόστους καθώς και η εμφάνιση να συνθέσουν ένα supercar; Όχι απαραίτητα, αφού λυδία λίθο για τη δημιουργία μιας τέτοιας κατασκευής αποτελεί ο χαρακτήρας, ο οποίος, σαφώς, έχει να κάνει και με την ιστορία του κατασκευαστή, στοιχείο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί σχεδόν με τίποτα. Στο Παρίσι, παρά τις πολλές νέες παρουσιάσεις προτάσεων για το ευρύ κοινό, δεν έλειψαν κι εκείνες που μπορεί να απευθύνονται στην πραγματικότητα πολύ λίγων, αλλά στα όνειρα πολλών.

ALFA 8C COMPETIZIONE
Πρόκειται ίσως για την πιο αισθησιακή παρουσία της έκθεσης. Εμπνευσμένη από το ένδοξο παρελθόν της φίρμας, η 8C συνδυάζει τη ρετρό αισθητική με κορυφαία τεχνολογία. Κάτω από το κομψό καπό βρίσκεται τοποθετημένος κατά το διαμήκη άξονα ένας V8 4,7 λίτρων, που προέρχεται από τη Maserati. Συνολικά θα παραχθούν μόλις 500 μονάδες, ενώ η τιμή θα φτάνει τα 160.000 ευρώ.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: V8 4,7 λίτρων
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ: 450 ίπποι/7.000 σ.α.λ.
0-100 χλμ./ώρα: -
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: -

PORSCHE 911 GT3 RS
Η απόλυτα ατμοσφαιρική «911» αποκτά και έκδοση RS, που ελάχιστα διαφέρει από ένα πραγματικό αγωνιστικό αυτοκίνητο. Παρά το γεγονός ότι η GT3 RS χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα, μια σειρά αλλαγών στο πλαίσιο, στο αμάξωμα και στις αναρτήσεις έχει βελτιώσει τις ήδη καταιγιστικές επιδόσεις της «απλής» GT3.

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 6κύλινδρος επίπεδος 3,6 λίτρων
ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ: 415 ίπποι/7.600 σ.α.λ.
0-100 XΛM./ΩPA: 4,2 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 310 χλμ./ώρα

FERRARI P4/5
Με μόλις 400 μονάδες να έχουν παραχθεί, η Enzo αποτελεί ένα από τα σπανιότερα supercars. ΠαρΆ όλα αυτά, ο παραγωγός του Χόλιγουντ Τζέιμς Γκλικενχάουζ θέλησε κάτι ακόμα σπανιότερο... Την επιθυμία του έκανε πραγματικότητα ο οίκος Pininfarina, ο οποίος δημιούργησε την P4/5, ένα ρετρό-φουτουριστικό 2θέσιο supercar, με σαφείς αναφορές στην αγωνιστική ιστορία της Ferrari. ΠαρΆ ότι τα μηχανικά μέρη δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με μια Enzo, η βελτιωμένη αεροδυναμική είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή αύξηση της τελικής ταχύτητας, η οποία έτσι κι αλλιώς ξεπερνούσε τα 350 χλμ./ώρα.

Αντρέα Πινινφαρίνα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γκρουπ Pininfarina

Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία σήμερα, συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες;
Ο κόσμος αλλάζει και το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Πάντα ασχολούμασταν με το αισθητικό κομμάτι της δουλειάς, αλλά πιστεύω πως οι μηχανολογικές-τεχνολογικές δυνατότητες της εταιρείας μας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έτσι, χωρίς να χάνουμε, βέβαια, τις ικανότητές μας στον τομέα του σχεδιασμού, προσπαθούμε να γίνουμε το ίδιο καλοί και στο μηχανολογικό.

Οι κατασκευαστές επενδύουν συνεχώς στην έρευνα και την εξέλιξη, δημιουργώντας δικές τους εγκαταστάσεις. Αυτήν την εξέλιξη τη βλέπετε ως απειλή για τη δική σας δουλειά;
Όχι απαραίτητα, γιατί οι κατασκευαστές συνεχίζουν να ζητούν τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων. Μπορεί να έχουν τα δικά τους σχεδιαστικά γραφεία, αλλά πάντα θέλουν να έχουν και τη γνώμη κάποιου άλλου. Βέβαια, υπάρχει λιγότερη διαφάνεια σε ένα project, αφού κρατούν αρκετά στοιχεία μυστικά.

Έφερε αντιρρήσεις η Ferrari στη δημιουργία της P4/5;
Κάθε άλλο. Το αντίθετο, μάλιστα. Αγκάλιασε το project, δίνοντάς μας την άδεια να χρησιμοποιήσουμε την επωνυμία μας. Η σχέση που έχουμε, άλλωστε, όπως ξέρετε, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μας εμπιστεύονται.

Η Ferrari σχετικά πρόσφατα στην ιστορία της απέκτησε σχεδιαστικό κέντρο, όμως όλα τα μοντέλα της εξακολουθούν να έχουν το έμβλημα του Pininfarina. «Πόσο» Pininfarina, λοιπόν, είναι μια Ferrari;
Δεν υπάρχει ανταγωνιστική σχέση μεταξύ μας. Από την πλευρά μας αναπτύσσουμε μερικές προτάσεις και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το σχεδιαστικό κέντρο της Ferrari, αποφασίζουμε ποια είναι η πιο κατάλληλη για να εξελιχθεί. Δουλεύουμε μαζί σε βάθος χρόνου και παίρνουμε αποφάσεις που αφορούν το μακροπρόθεσμο μέλλον της εταιρείας. Mέχρι στιγμής, αυτή η συνεργασία προχωρά εξαιρετικά.

Ποιος είναι
Γεννημένος το 1957, ο Αντρέα Πινινφαρίνα, πρωτότοκος γιος του ζωντανού θρύλου Σέρτζιο Πινινφαρίνα, σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Τορίνο και στη συνέχεια εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας, το 1983. Από το 2001 κατέχει τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του οίκου, ενώ από το Μάιο του 2006 κατέχει και τη θέση του προέδρου.

FORD

Κινητικότητα

Η «κινητικότητα» της Ford σήμερα δεν εκφράζεται μόνο από το σχεδιασμό των νέων μοντέλων της, αλλά και από τη γόνιμη περίοδο που διανύει η εταιρεία.

TA κέρδη της Ford Ευρώπης τα δύο τελευταία χρόνια έχουν πάρει την ανιούσα, όπως και οι πωλήσεις, ιδιαίτερα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που, σύμφωνα με τον Tζον Φλέμινγκ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κατέστησε τη Ford πιο λιτή, ταυτόχρονα, όμως, και πιο αποδοτική, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Σε προϊοντικό επίπεδο, βασικό άξονα αποτελεί, αναμφισβήτητα, το νέο σχεδιαστικό προφίλ που ακολουθείται πλέον, γνωστό ως «Kinetic Design». Αυτός ο τομέας κρίθηκε ότι έπρεπε να αναβαθμιστεί, αφού οι άνθρωποι της εταιρείας νιώθουν σίγουροι ότι διαθέτουν μια ιδιαίτερα ποιοτική γκάμα. Το «Kinetic Design», δημιούργημα του Mάρτιν Σμιθ, του επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού, προσπαθεί να εκφράσει ακριβώς αυτόν τον έντονο -σχεδιαστικά- χαρακτήρα των μοντέλων της γκάμας, χάρη στη χρήση στοιχείων που δημιουργούν αίσθηση... κινητικότητας. Τα S-Max και Galaxy ήταν τα πρώτα δείγματα... γραφής, ενώ τώρα το νέο Mondeo και το πρωτότυπο Iosis X αποτελούν τη συνέχεια. Ένας ακόμα άξονας όπου η Ford δίνει βάρος είναι οι περιβαλλοντικά συμβατές τεχνολογίες, όπως είναι η βιοαιθανόλη. Oχήματα Ford που τη χρησιμοποιούν για την κίνησή τους διατίθενται ήδη σε δέκα χώρες, ενώ η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι θα επενδύσει 1 εκατ. λίρες στην εξέλιξη τέτοιων τεχνολογιών - τις οποίες θα υιοθετήσουν και οι υπόλοιπες μάρκες του γκρουπ (Jaguar, Land Rover και Volvo).

Mondeo
Σχεδόν στην τελική του μορφή, το πρωτότυπο Mondeo δείχνει να έχει αφήσει πίσω του το συντηρητικό προφίλ της τρέχουσας γενιάς. O αντικαταστάτης θα λανσαριστεί στις ευρωπαϊκές αγορές το δεύτερο τρίμηνο του 2007 με πλήρη γκάμα αμαξωμάτων. Καθώς τα στέισον κατέχουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά στην προτίμηση των Ευρωπαίων, η Ford επέλεξε αυτήν την έκδοση για την έκθεση του Παρισιού. Πόση διαφορά θα έχει από την πραγματικότητα; Oι φωτογραφίες που προέρχονται από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του James Bond δεν αφήνουν απορίες. Το Μondeo θα κατασκευάζεται σε κοινή γραμμή παραγωγής με τα S-Max και Galaxy, στο Βέλγιο, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του Genk, του οποίου ο εκσυγχρονισμός απαίτησε επένδυση 715 εκατ. ευρώ. Για την κίνησή του επιστρατεύτηκε η υπάρχουσα γκάμα της εταιρείας, από τον 1.6 Duratec έως τον υπερτροφοδοτούμενο των 2,5 λίτρων.

Iosis X
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο που βασίζεται στο Focus και, όπως ομολογούν οι υπεύθυνοι της Ford, δηλώνει την πρόθεση της εταιρείας να δώσει στο άμεσο μέλλον το «παρών» στην κατηγορία των κροσόβερ μικρών διαστάσεων. Kαι λέγοντας «άμεσο μέλλον», εννούμε ότι -σύμφωνα με τους ιδίους- το «αληθινό» μοντέλο θα παρουσιαστεί σε 18 μήνες. Το πρωτότυπο Iosis X απέχει αρκετά από το αυτοκίνητο παραγωγής, αφού απλώς αποτελεί μια προσαρμογή του «Kinetic Design» σε ένα ιδιαίτερο μοντέλο. Ωστόσο, θα υπάρχει σχεδιαστική συγγένεια μεταξύ τους και θα είναι άμεσα αντιληπτή, σύμφωνα με το Mάρτιν Σμιθ.

FlexiFuel
Η αιθανόλη ως καύσιμη ύλη δεν είναι κάτι άγνωστο στη Fοrd. H εταιρεία έχει κατασκευάσει περισσότερα από 1,5 εκατ. αυτοκίνητα που εφαρμόζουν σχετική τεχνολογία, ενώ στη Σουηδία, για παράδειγμα, το 40% των εταιρικών πωλήσεων προέρχεται από μοντέλα FlexiFuel. Αυτοκίνητα όπως το Focus και το Focus C-Max έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με μίγμα βιοαιθανόλης (Ε85) και βενζίνης, σε αναλογία 85% και 15%, αντίστοιχα. Είναι, όμως, δυνατό να λειτουργήσουν και μόνο με βενζίνη ή μίξη βενζίνης και Ε85, ανεξάρτητα από την αναλογία. Σύμφωνα με την εταιρεία, η χρήση της βιοαιθανόλης μπορεί να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του CO2 κατά 80%, σε σχέση με ένα συμβατικό κινητήρα.

Renault

Υψηλές προσδοκίες

Yψηλούς στόχους έχει θέσει η Renault, που εντός έδρας παρουσιάστηκε ιδιαίτερα περιεκτική.

Η Renault ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου το επιχειρηματικό της πλάνο. Στην έκθεση του Παρισιού, ο Kάρλος Γκον στήριξε σε μεγάλο βαθμό την ομιλία του στην ανάλυση αυτού ακριβώς του πλάνου, που εκφράζει και τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει στη βασική στρατηγική της η γαλλική εταιρεία τα επόμενα χρόνια. Η ποιότητα, η αποδοτικότητα και η ανάπτυξη είναι οι τομείς στους οποίους η Renault έχει αποφασίσει να δώσει ιδιαίτερο βάρος μέχρι το 2009. Στην πράξη, έως τότε θα παρουσιαστούν 26 νέα μοντέλα.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί: η αύξηση του λειτουργικού κέρδους θα ανέλθει στο 6% μέχρι το 2009, ενώ την ίδια χρονιά θα πρέπει, σύμφωνα με το πλάνο, και οι πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 800.000 μονάδες σε σχέση με το 2005. Πώς θα επιτευχθούν όλα αυτά; O Kάρλος Γκον λέει: «Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη προϊόντων και τεχνολογιών». Σαφώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που ενδιαφέρει τη γαλλική εταιρεία εξίσου με τις υπόλοιπες. Ωστόσο, πέρα από τα βιοκαύσιμα, τις ενεργειακές κυψέλες και τα υβριδικά συστήματα, η Renault εξακολουθεί να θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και στους συμβατικούς κινητήρες και να επιτευχθεί αύξηση της ιπποδύναμης χωρίς ανάλογη αύξηση ρύπων και CO2. Τα τρία πρωτότυπα, Twingo, Nepta και Koleos, κι ένας νέος βενζινοκινητήρας 1.200 κ.εκ. ήταν οι σημαντικότερες παρουσίες της φίρμας, οι οποίες, πρακτικά, δίνουν μια γεύση για όλα τα παραπάνω.

Twingo
Αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, δηλαδή στο μοντέλο παραγωγής, είναι το πρωτότυπο Twingo. Είναι προφανές ότι το μήκους 3,6 μ. αμάξωμα ακολουθεί μια μάλλον πιο συμβατική για τα σημερινά δεδομένα φιλοσοφία σχεδιασμού, σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Εσωτερικά η διάταξη είναι αυστηρά 4θέσια και, μεταξύ άλλων, είναι εξοπλισμένο με χαρακτηριστικά multimedia. Θα κινείται από ένα νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.200 κ.εκ. απόδοσης 100 ίππων.

Koleos
Πρόκειται για ένα τετρακίνητο πρωτότυπο με το οποίο η Renault προσπαθεί να συνδυάσει τον εκτός δρόμου και το σπορ χαρακτήρα. Tο Koleos προδίδει και την πρόθεση της εταιρείας να τοποθετηθεί στην κατηγορία στο μέλλον, και πιο συγκεκριμένα εντός του 2008. Ο σχεδιασμός έγινε από τους ανθρώπους της γαλλικής εταιρείας σε συνεργασία με το κέντρο σχεδιασμού Renault Samsung (Κορέα), ενώ το μήκος του φτάνει τα 4,5 μ. Για την κίνηση προβλέπεται ένας πετρελαιοκινητήρας 2,0 λίτρων, απόδοσης 180 ίππων, που θα συνεργάζεται με κιβώτιο 6 σχέσεων.

Nepta
Ανοιχτό 4θέσιο μήκους 5 μ. και, παράλληλα, πολυτελές και άνετο για τέσσερις επιβάτες. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του τρίτου πρωτοτύπου της Renault. Τόσο ο σχεδιασμός όσο και, γενικότερα, οι λύσεις που εφαρμόζονται είναι πρωτοποριακές, όπως, για παράδειγμα, το αλά gullwind άνοιγμα των ενιαίων πλευρικών θυρών. ΠαρΆ όλα αυτά, κάποιες από αυτές που ενσωματώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να περάσουν στη νέα Laguna, η οποία, κατά τον πρόεδρο Γκον, θα αποτελέσει απόδειξη της δέσμευσης των Γάλλων για ποιότητα.

-Το Nepta κινείται από ένα 6κύλινδρο σε διάταξη V σύνολο 3,5 λίτρων. Η απόδοσή του φτάνει τους 420 ίππους και οι επιδόσεις του είναι εκρηκτικές (0-100 χλμ./ώρα σε 4,9 δλ.).

1.2 TCE 100
Πρόκειται για το γνωστό 1.200άρη των 75 ίππων. Ωστόσο, το 30% των τμημάτων του είναι νέο. Και πρώτα ο υπερσυμπιεστής που το συνοδεύει, ο οποίος του εξασφαλίζει ιπποδύναμη αντίστοιχη με ενός συνόλου 1.400 κ.εκ. και ροπή ενός 1.600 κ.εκ. Με άλλα λόγια, 100 ίπποι και 14,7 χλγμ. ροπής είναι οι τιμές που το συνοδεύουν. H κατανάλωση, σύμφωνα με εργοστασιακές μετρήσεις, διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (5,9 λίτρα/100 χλμ.), κάτι που συμβάλλει και στη χαμηλή εκπομπή ρύπων, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το CO2 (140 γρ./χλμ.).

-O TCE 100 θα κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του 2007, πλαισιώνοντας τις γραμμές των μοντέλων των κατηγοριών A και B της εταιρείας.

TOYOTA

Ο χρυσός αιώνας

Η ιαπωνική εταιρεία διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της, με το Auris να δείχνει έμπρακτα τη δυναμική της.

Σε μια περίοδο που οι περισσότερες εταιρείες περνούν δύσκολες στιγμές, με τα κλεισίματα μονάδων και τις περικοπές σε μισθούς και θέσεις εργασίας να αποτελούν καθημερινές πρακτικές, η Toyota δείχνει να ενισχύει συνεχώς τη θέση της. Στηριζόμενη τόσο στα προϊόντα της όσο και στη συνολική οργάνωσή της, με βασικό στοιχείο, βέβαια, τον τομέα της παραγωγής, η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε το 2005 να περάσει στη δεύτερη θέση των συνολικών πωλήσεων παγκοσμίως, πλησιάζοντας σημαντικά την GM, η οποία μπορεί να συνεχίζει να είναι πρώτη, όμως βρίσκεται σε σαφώς δυσχερέστερη οικονομική θέση. Ειδικότερα στην Ευρώπη, η Toyota επένδυσε από το 1990 συνολικά 6 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί 55.000 εργαζομένους. Αυτή η επένδυση σαφώς δείχνει να αποδίδει καρπούς, αφού από το 1997 μέχρι και σήμερα το μερίδιο που κατακτά η εταιρεία αυξάνεται διαρκώς, φτάνοντας το 2005 το 5,1% (964.200 μονάδες), τη στιγμή που για το 1997 η αντίστοιχη τιμή ήταν 2,79%. Σε επίπεδο προϊόντων, το νέο Yaris, που πλέον μετράει περίπου ένα χρόνο στην αγορά, θα αποτελεί μαζί με το Auris (τον αντικαταστάτη της Corolla), το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση σε μορφή πρωτοτύπου, την αιχμή του δόρατος της εταιρείας. Το κενό που δημιουργεί η απουσία των Celica και MR2 από την κατηγορία των σπορ κατασκευών αναμένεται να καλυφθεί πιθανώς το 2008 με ένα νέο μοντέλο που, εν μέρει, θα «εξαργυρώνει» και τη συμμετοχή της εταιρείας στο πρωτάθλημα της Formula 1.

AURIS
Για περισσότερα από τριάντα χρόνια η οικογένεια των Corolla αποτέλεσε φλέβα χρυσού για την Toyota. Έπειτα από εννέα γενιές, η ιαπωνική εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει σελίδα, εγκαινιάζοντας τη δέκατη γενιά, ονόματι «Auris». Η πλήρης ονομασία του πρωτοτύπου είναι Auris Space Concept και σε μεγάλο βαθμό αποκαλύπτει τη φιλοσοφία της κατασκευής, η οποία, εκτός από την εξωτερική εμφάνιση, δίνει μεγάλο βάρος και στη μέγιστη εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων. Η αύξηση των διαστάσεων, σε συνδυασμό με τις εργονομικές λύσεις, όπως είναι το πλήρως επίπεδο πάτωμα για τους πίσω επιβάτες, δείχνουν πως το Auris θα ακολουθεί το καλό παράδειγμα του Yaris στο συγκεκριμένο τομέα. Οι μυώδεις γραμμές και η αισθητική που ισορροπεί ανάμεσα σε στοιχεία που έχουμε δει τόσο στο νέο Yaris όσο και στην υπάρχουσα γενιά της Corolla αποτελούν άλλο ένα στοίχημα για την εταιρεία, με τελικό κριτή, βέβαια, το αγοραστικό κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να δει την έκδοση παραγωγής μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2007.

• Οι σχεδιαστικές ομοιότητες με το Yaris είναι παραπάνω από εμφανείς, γεγονός που ασφαλώς έχει να κάνει και με το ότι και τα δύο μοντέλα δημιουργήθηκαν στο ευρωπαϊκό κέντρο σχεδιασμού της εταιρείας στη Ν. Γαλλία (ED2).

• Αν και τα κινητήρια σύνολα που θα εφοδιάζουν την γκάμα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, είναι βέβαιη η παρουσία του νέου πετρελαιοκινητήρα D-4D των 2,2 λίτρων σε δύο εκδόσεις, με απόδοση 136 και 177 ίππους.

• Στο εσωτερικό, πέρα από τον υψηλά τοποθετημένο επιλογέα, ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο πίνακας οργάνων.

• Η μόνη έκδοση που θα διατηρήσει το όνομα «Corolla» θα είναι η 4θυρη, που θα απευθύνεται σε πιο συντηρητικό κοινό.

YARIS TS
Η Toyota δημιούργησε την κορυφαία έκδοση του σουπερμίνι της, τοποθετώντας ένα νέο βενζινοκινητήρα 1,8 λίτρων με διπλό VVT-i απόδοσης 132 ίππων. Πρόθεση των μηχανικών ήταν να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα δίνει περισσότερο βάρος στο φιλικό χαρακτήρα, με έμφαση στη γραμμικότητα και την απόδοση στις μεσαίες στροφές. Η τελική ταχύτητα του TS φτάνει τα 194 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα διαρκεί 9,3 δλ.

• Η ανάρτηση έχει αποκτήσει νέες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία της κατασκευής, ενώ ταχύτερο είναι και το τιμόνι, που πλέον έχει 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη.

• Η εμπειρία και η αποτελεσματικότητα της Toyota στα ατμοσφαιρικά σύνολα είναι δεδομένη, όμως, από την άλλη πλευρά, η επιλογή ενός σχετικά μεγάλου σε χωρητικότητα κινητήρα ίσως προβληματίσει, ειδικά με τη στροφή των περισσότερων ανταγωνιστών σε μικρότερα υπερτροφοδοτούμενα σύνολα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΚAZOYO ΟKAMOTO
EKTEΛEΣTIKOΣ ANTIΠPOEΔPOΣ THΣ TOYOTA MOTOR CORPORATION

H Tοyota μέχρι το 2010 σκοπεύει να διπλασιάσει τα υβριδικά μοντέλα της που θα είναι διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά. Aυτό θα επιτευχθεί και με μια μείωση του κόστους της συγκεκριμένης τεχνολογίας;
Η τρίτη γενιά των υβριδικών συστημάτων θα κοστίζει το μισό από τα προηγούμενα υβριδικά συστήματα.

Με τη μείωση του κόστους των υβριδικών συστημάτων, σε τι κατηγορίες αναμένεται να επεκταθεί η χρήση τους;
Αυτό, ως επί το πλείστον, δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος του υβριδικού συστήματος, όσο με τη βελτίωση της κατανάλωσης που μπορείς να επιτύχεις. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο σαν το Yaris δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα και είναι το τελευταίο που θα το υιοθετήσει. Στη συνέχεια η Corolla και μετά το Avensis κ.ο.κ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, με ποια σειρά θα εφαρμοστεί στην γκάμα μας η υβριδική τεχνολογία.

Ανάμεσα σε ένα υβριδικό σύστημα βενζίνης κι έναν πετρελαιοκινητήρα ποιο είναι το πιο ακριβό σύστημα;
Εξαρτάται από τις προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων. Έτσι, όταν τεθούν σε ισχύ οι εκπομπές Euro5, το κόστος εξέλιξης και κατασκευής των πετρελαιοκινητήρων θα είναι πολύ υψηλό.

Τότε, με βάση αυτά τα δεδομένα, να θεωρήσουμε ότι θα είναι δύσκολο να μπει στην παραγωγή ένα υβριδικό σύστημα που να συνεργάζεται με πετρελαιοκινητήρα;
Στο μέλλον θα παράγουμε υβριδικά συστήματα με κινητήρες τόσο βενζίνης όσο και πετρελαίου, εντούτοις στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να περιορίσουμε το κόστος παραγωγής.

Στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις η πετρελαιοκίνηση απαγορεύεται, κυρίως γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια. Θεωρείτε λογική αυτήν την απαγόρευση;
Το πρόβλημα των εκπομπών σωματιδίων είναι υπαρκτό. Ακόμα και κάτω από τις προδιαγραφές Euro5, θα υφίσταται το ζήτημα των αυξημένων οξειδίων του αζώτου, που είναι υπεύθυνα για το νέφος. Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.